måndag 4 maj 2009

Kyrkoherde och annat

Idag har kyrkomötet inletts med mässa i den gamla och vackra S:t Marie kyrka. Biskop Seppo Häkkinen predikade och fungerade som liturg, biträdd av präster och lekmän från St Michels stift.

Kyrkan är öppen för alla, men inte för allt, sade biskop Häkkinen bl.a i sin predikan över Joh 14:1-6. Han betonade kristendomens unika värden, och att Jesus Kristus är sanningen, den enda vägen till Gud. I en tid som präglas av pluralism och mångkultur är det viktigt att framhålla detta.

Den längsta diskussionen - remissdebatt - gällde valet av kyrkoherde. Åsiktena är mycket delade, en del håller hårt på det gamla systemet med direkta val, andra förespråkar en förändring, där valet anförtros församlingsråd eller fullmäktige (beroende på församlingens organisation). I debatten framkom tydligt att frågan i hög grad gäller profileringen av kyrkoherden, dvs vad man väljer. Större beredskap att leda församlingen i egenskap av dess personalchef och förvaltningschef betonades.

Kyrkomötets andra viceordf. Timo Sahi sade öppet att det förefaller som om en majoritet bakom förslaget att kyrkoherden väljs genom indriekta val (av förtroendeorgan) inte kan fås. Därför antydde han möjligheten att man skulle ha två olika system, ett där khden väljs direkt av församlingsmedlemmar, ett (t.ex. i större församlingar) där församlingsrådet eller kyrkofullmäktige väljer.

Åsikterna är som väntat mycket delade.

Stig Kankkonen talade för direkta val och förundrade sig över logiken i förslaget (bl.a att man på grund av lågt röstningsdeltagande vill byta valsystem, alltså till ett system där röstningsprocenten är lika låg).

Jag delar Kankkonens syn. Jag tror inte att de bara är i små församlingar man vill ha direkta val. Också i Helsingfors finns det sådana som tänker så. Jag anser att man genom andra åtgärder kan förvissa sig om att khden kan leda församlingen: bredda ledarskapet, satsa på utbildningen av kyrkoherdar.

Nu går frågan till Lagutskottet, som skall inbegära utlåtande av Konstitutionsutskottet. Knappast kommer något beslut nu.

I korridorerna diskuteras också vaket av ärkebiskop. Också där är åsikterna delade. Dock finns det åtminstone tillräckligt många som betonar att ärkebiskopen är biskop i ett stift (han bör ha pastoral uppgifter) samtidigt som han är primus inter pares (=den första bland jämlikar). Jag tror inte det i detta skede blir förändringar.

Valet av ecklesiastikråd efter Seppo Häkkinen ser ut att bli en affär mellan två, men detta baserar sig på korridordiskussioner och ännu kan ngt annat namn dyka upp.

De frågor som behandlats idag går till utskott, därför är det skäl att invänta betänkanden först.

Kulturminister Stefan Wallin besökte kyrkomötet idag och höll ett uppskattat anförande, som bl.a innehöll goda nyheter om samfundsskatteandelen, som höjs för åren 2009-2011 (alltså retroaktivt från början av detta år). Om jag minns rätt (kolla detta!) var det från ca 1,75% till 2,55% - vilket innebär en kännbar hjälp i en situation där kyrkans skatteinkomstbortfall är stort.

Hoppas vi kan förvalta möjligheterna rätt och göra rätta prioriteringar i kyrkan!

Kvällen var information (kanske borde man läsa: lobbande?) för HeTa, projektet som skall samordna personal- och ekonomiförvaltningen i kyrkan. 200 anställda...! Jag tänder inte, tror att det blir dubbelkörning, församlingarna måste ändå ha ekonomisk övervakning mm på lokalplanet. Skulle det inte bli billigare genom att köpa ekonomitjänster på närmare håll, och ha en kontakperson som alltid kunde svara på "kvistiga frågor", som skulle bevaka lagstiftning mm? Denna fråga är inte på agendan, men det ser ut som om frågan är avgjord - det kommer!

Här behövs tydliga reaktioner från fältet!

Så hoppas vi på god fortsättning!

hälsn från kyrkomötet

Henrik

Inga kommentarer: