måndag 22 december 2008

Förneka eller förundra sig?

De många diskussioner som i olika sammanhang har förts om jungfrufödelsen har ännu en gång blottat en av de stora brister som finns i tidens kristendomsuppfattning.

Glädjande många har sett att frågan om vad kristna tror eller tycker om jungfrufödelsen är en fråga som inte bara kan avfärdas med ett dylikt konstaterande.

Jag minns en numera avliden biskop, som sade att hans fru inte läser med i orden avlad av den Helige Ande, född av jungfru Maria, för hon kan inte tro det. Biskopen själv sade att han heller inte tror det, men att han ändå läser med i trosbekännelsens formulering.

Men betecknande var att då - för 40 år sedan - kom de allvarligare invändningarna mot kristen tro mera i akademiska eller i privata sammanhang. Man förde inte detta till torgs. Allra minst sades detta i förkunnelsen. Där var man traditionell, och många undrade hur samma teologer i predikstolen och i föreläsningskatedern kunde ha så olika uppgifter.

Jag ser att en av de största faran för kristna i vår tid är en kristendom som är substanslös. Man tror nog, men vet inte på vad, eller rättare sagt vem (2 Tim. 1:12). Det är kunskapsbrist om den tro, som en gång för alla överlämnats åt de heliga (Judas v. 3).

Församlingarnas stora utmaning är att undervisa unga kristna och unga som kristna i den kristna tron..

Men en annan fara, som säkert ligger på lur, är rationaliserandet. Att vi ska förstå allt, att allt skall kunna kläs i mänskliga ord, att vi skall kunna förklara allt, också undret, likasom.

Jag tror vi missar något här. Något väsentligt. Nämligen Marias gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta. Hon blev inte färdig, hon förundrade sig. Det är ju dels ett uttryck för att bli överraskad, att inte förstå men också att ta emot det man inte förstår men vill förstå. Förståelsen är däremot en längre process.

Det finns en spänning mellan förnekelsens avvisande och förundradet. Egentligen är rationalismen och förnekelsen släkt med varann.

Därmed har jag inte sagt att inte tron innehåller mycket sådan som är rationellt, som kan påvisas, som är historiskt, verifierbart och prövbart.

Men undret, erkannerligen julens under kan förståndet inte få grepp om mer än aningsvis.

De attityder och reaktioner som mötte de första kristna är säkert uttryck för kristen jul:

"mycket förskräckta",

de skyndade i väg

alla som hörde det förundrade sig

Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta.

Må Gud hjälpa oss att undvika förnekelsens, och kanske också rationaliseringens villospår, och få nåden att som far också denna jul få förundra oss och bli uppfallda en mycket stor glädje.

Henrik

torsdag 8 maj 2008

En sista hälsning...

Idag har kyrkomötet haft en arbetsfylld dag. Vi har bl.a valt representanter till kyrkostyrelsen. För oss inom Borgå stift är det glädjande att Freja Häggblom blev enhälligt vald. Hon kan t.o.m. ha chansen att bli viceordf., det återstår att se.

Det var en annorlunda dag. Utvecklandet av parokialprincipen diskuterades livligt. En del ombud från Uleåborgs stift, men också andra, föreslog att parokialprincipen (att man tillhör den församling på vars område man bor) borde lättas upp litet och kompletteras (inte: ersättas) med frihet att tillhöra en annan församling än den församling på vars område man bor, och även öppna för personförsamlingar.

Idag talades det också om gudstjänstens förnyelse (inte bara högmässans, utan hela gudstjänstlivets förnyelse). Pekka Simojoki, och Riku Rinne, både frimodiga evangelister med starkt inflytande bland särskilt unga vuxna och ungdomar, ville förnya mycket av det som kyrkan gör.

Mina rapporteringar kom nog litet av sig, och jag tror nog att de flesta förstår att inspirationen helt enkelt brast.

Så denna gång sätter jag punkt här. Men jag står nog - liksom säkert också de andra ombuden - till förfogande om någon vill veta mera, kanske för mitt vidkommande om någon tid.

Nu har jag kommit hem, för jag ska jordfästa en ung man. Så nu hänvisar jag till kyrkans hemsidor.

Tack för mig.

Henrik

tisdag 6 maj 2008

Utskottsplatser

De svenska ombuden är placerade i följande utskott:

Lagutskottet

Peter Lindbäck
(Leif Nummela är också med från Tfors stift)

Konstitutionsutskottet

Helene Liljeström
Henrik Perret

Handboksutskottet

Gustav Björkstrand (ordf.)

Förvaltningsutskottet

Stig Kankkonen

Ekonomiutskottet

Åsa A. Westerlund

Allmänna utskottet

Görel Ahlnäs

Kansliutskottet


Expeditionsutskottet

Henrik Perret


Dessa uppifter kommer säkert på kyrkans hemsida i fullständigare form (för de andras stiftens vidkommande). Igår talades det om att Gustav Björkstrand också skulle ha varit medlem i lagutskottet, men detta lär inte vara möjligt, så Gustav är ordf för Handboksutskottet, och dessutom elektor.

Vi återkommer!

Henrik

måndag 5 maj 2008

Första dagen

Första dagen här har mest gått i konstitueringens tecken: vi har valt elektorer från stiftet, Åsa A. Westerlund och Stig Kankkonen, dessutom är Gustav med som elektor (utsedd av biskoparna m.fl.).

Ikväll sitter elektorerna och funderar främst på utskotten, i morgon på morgonen klarnar var vi skall arbeta. Ett viktigt val, med många "undervattensströmmar" tror jag.

Vi har också idag valt viceordförande, första viceordf. blev Kaisa Rönkä (tidigare 2. v.ordf) och andra viceordförande blev Timo Sahi (tidigare 1. viceordf.).

MIn bedömning är att det var ett "feministiskt val", men man kan också se det som ett profilval - där man ville signalera att kyrkan förhåller sig jämlikt till förtroendeposter.

IDag hade vi också besök av kulturminister Stefan Wallin, som bjöd på kaffe och kaka.

Ärkebiskopen talade om kyrkans andliga uppgift, många visa ord, som nog i viss mening är svårtolkade i ljuset av den praxis som nu råder i kyrkan (kyrkans andliga uppgift är det viktigaste, kyrkan skall i ord och handling visa att det andliga är viktigast...). Var och en må bedöma hur detta sker.

I ombudsinitiativ skymtar nog redan parförhållanden (hur de skall kunna aktualiseras och belysas mångsidigt i skriftskolan), och enligt uppgift kommer såväl tjänstemannalagpaketet och frågan om välsignelse av registrerade par upp under denna kyrkomötesperiod - angående den senare frågan har en av de finska biskoparna sagt att han tror att frågan inte hinner behandlas under denna period.

Trots allt har andan åtminstone i detta skede varit god. Också under tidigare kyrkomöten har jag haft anledning att konstatera att andan ofta varit bättre i kyrkomötet än i andra sammanhang. Dock har det funnits undantag, när det varit ganska tryckande i kyrkomötet.

Låt oss be att Andens vind blåser över oss alla!

Henrik

P.S. Jag har valt att skriva ganska personligt färgat, jag hoppas att rapporteringen inte skyms av att jag ibland tydligt ger till känna var jag själv står.

Nu bör det dessutom vara möjligt att kommentera - tack för kontakt! Visste inte att "normalvärdet" för inställningen var att man inte kan kommentera.

Personförsamlingar

Jag har nu hört att ett förslag som går ut på undersöka frågan om s.k. personförsamlingar kommer att inlämnas. Det är egentligen många olika grupper inom kyrkan som har funderat på vilken lösningen vore på många olika problem skulle vara.

Biskop Mikko Heikka har påtalat storstadsmiljöns församlingar, där t.ex. unga familjer flyttar flere gånger med församlingsbyte som följd varje gång. Det finns också många andra grupper som har annat gemensamt än närområdet, som den s.k. parokialprincipen bygger på.

Enligt uppgift är man inte ute efter att skapa elitistiska församlingar, en församling uppstår inte genom att medlemmarna väljer sig själv och varandra, men det kan finnas behov av kompletterande aspekter. Så har för övrigt också ärkebiskopen Canterbury sagt för den anglikanska kyrkans del.

En annan fråga om berörs av detta är frågan vilken framtid de nordiska folkkyrkorna kommer att ha. Många tror att deras tid är förbigående oberoende av vad vi tycker.

Enligt min mening har kyrkan all orsak att seriöst försöka sätta sig in i alla goda lösningar och alla erfarenheter också från andra länder.

Jag återkommer senare med mera information.

Förslaget, som jag nu sett i preliminär version, går ut på att se över parokialprincipen, och också skilja kommungränser och församlingsgränser från varann, att skapa större beredskap för att kyrkan kan finna sina egna lösningar utan att alltid snegla på hur frågor är lösta på den kommunala sidan.

Det initiativ som jag trodde att hade en dimension av samkönade parförhållanden (beroende på ordet "mångsidigt" undervisa om parförhållanden i skriftskolan), har sannolikt ingenting med annat än äktenskap och samboförhållanden att göra.

Ett initiativ berör också frågan om hur de kyrkliga valen kunde göras till ett enda val - vilket för övrigt kyrkomötet för något år sedan redan avvisade...

I morgon onsdag kl 12 går tiden ut för nya initiativ. Efter det vet man mera.

I dagens Hbl fanns några rader som jag nu inte är särskilt glad över, som kanske någon kan förstå. Min avsikt har inte varit att demonstrera eller vara dramatiskt. Ingen har frågat om orsaken, men jag kan säga så mycket att det handlar om flera orsaker. Tyvärr.

Den person som i Hbl utpekades som en som tagit ledigt från kyrkomötet för att slippa gudstjänsten (det var andemeningen) är helt oskyldig. Leif Nummela, som det handlade om, var på tjänsteresa norr om polcirkeln (mötesserie i norra Sverige, om kom helt enkelt inte därifrån förrän måndag kväll.

Henrik

söndag 4 maj 2008

Ärenden på kyrkomötet

Dessa finns på www.kirkolliskokous.fi, man kan välja svenska som språk.


Biskopmötets framställning

1 Behörighet för kantorstjänst (2003-00873) Utan behandling

Kyrkostyrelsens framställning

1 Revidering av kyrkolagens bestämmelser som gäller skyddet av kyrkliga byggnader (2007-00356)
2 Kyrkomötets lagfarna sakkunniga åren 2008-2012 (2008-00252) Utan behandling
3 Ändringar som kyrkans gemensamma medlemsdatasystem förutsätter i kyrkolagen och kyrkoordningen (2008-00181)
Utan behandling

Stiftsfullmäktiges framställning

1 Övergång till ett enda val i kyrkliga samfälligheter (2007-00791) Utan behandling
2 Utveckling av församlingsvalen (2007-00854) Utan behandling

Ombudsinitiativ

1 Utgivning av finska psalmboken utan bilagorna om innehållet i gudstjänser och kyrkliga förrättningar (2008-00343) Utan behandling
2 Utvecklandet av kyrkomötet som en aktiv aktör i värdedebatten (2008-00375) Utan behandling
3 Museiverkets ställning i fråga om skydd av kyrkliga byggnader på Åland (2008-00376) Utan behandling

Kyrkostyrelsens brev

1 Val av revisorer för kyrkans centralfond 2008-2011 (2008-00056) Utan behandling
2 Fördelningen av elektorsplatserna för valperioden 2008-2012 (2008-00299) Utan behandling

Meddelande till kyrkomötet

1 Budgetförslag till Kyrkans centralfonds budget för 2009 (2008-00272) Utan behandling


Presidiets förslag

1 Fastställande av antalet medlemmar i de permanenta utskotten (2008-00420) Utan behandling


Stiftsfullmäktiges förslag

1 Val av medlemmar i kyrkostyrelsen (2008-00201)

Verksamhetsberättelse

1 Kyrkostyrelsens och stiftens verksamhetsberättelse och kyrkostyrelsens personalbokslut för år 2007 samt Kyrkans centralfonds bokslut och beviljande av ansvarsfrihet
- Kyrkostyrelsens personalbokslut (2008-00219) Utan behandling

2 Kyrkans arbetsmarknadsverks och dess kanslis verksamhet år 2007 (2008-00329) Utan behandling


Av detta framgår att biskopsmötet, kyrkostyrelsen, stiftsfullmäktige, samt de enskilda ombuden har initiativrätt till kyrkomötet.

Alla ärenden behandlas i princip i plenum, och går därefter till det utskott som talmanskonferensen (ärkebiskopen, viceordf för kyrkomötet, ordf för utskotten) kommer överens om. De kan också för plenum föreslå att ett ärende behandlas i ett utskott men att ett annat utskott (t.ex. lagutskottet i lagfrågor eller ekonomiutskottet om ärendet har ekonomiska konsekvenser, eller konstitutionsutskottet om det handlar om kyrkans lära) skall ge utlåtande om ärendet.

På basis av utskottets betänkande, som alltid är grunden för ärendets behandling i kyrkomötets plenum (alltså inte initiativet som sådant enbart, utan det betänkande som i aneldning av initiativet avgetts av ifrågavarande utskott). Utskottets ståndpunkt är alltid med i sista omröstningen - om olika förslag till lösningar kommer upp så ställs det segrande alternativet mot utskottets majoritets ständpunkt.

Om ett förslag till beslut ändras, återremitteras ärendet alltid till utskottet.

Vissa undantag finns och detaljer, men i stort sett är detta mainstream.

På kyrkomötets hemsida finns även bilagorna (åtminstone på finska) som säger vad som ärendena handlar om mera konkret. Så småningom kommer även besluten att finnas där, liksom också vad ombuden sagt under diskussionen.

I den svenska gruppen sitter


biskop Gustav Björkstrand

Görel Ahlnäs, lärare
Stig Kankkonen, chefredaktör
Helene Liljeström, kyrkoherde, kontraktsprost
Peter Lindbäck, landshövding
Henrik Perret, generalsekreterare
Åsa A. Westerlund, läkare


Be för oss! Vi behöver ditt stöd!

Henrik

lördag 3 maj 2008

Något om kyrkomötesbloggen

Alla som vill har möjlighet att kommentera. I kommentarerna kan man också ställa frågor, om det t.ex. är någon särskild fråga man vill ha svar på.
Bloggen och kommentarerna skall begränsas till kyrkomötet och de frågor som tas upp - och de frågor som de ger upphov till. Men allt annat diskuteras sedan på andra bloggar.

Välkommen med!

Henrik

Kyrkomötets vårsession 2008

Välkommen!

På denna sida skall jag försöka kommentera viktiga frågor under kyrkomötet de kommande fyra åren, sub conditione Iacobi.

Kyrkomötets vårsession inleds måndagen den 5 maj och avslutas fredagen den 9 maj.

Viktiga frågor inför "starten" är

- val av elektorer (sker inom gruppen, 2 mandat har Borgå stift)
- fördelning av utskottsplatser
- att vi i kyrkomötesgruppen "finner varandra" och får en öppen och god anda trots olika syn


Jag försöker skriva något om kyrkomötet varje dag, kanske blir det flera inlägg vissa dagar.

Som jag ser det är stämningen inom kyrkan nu ganska spänd. Positionerna är också ganska låsta. Kyrkan behöver förbön.

Vi återkommer!

Henrik